Istoria Efore,
Eforie Nord incepe la
20 septembrie 1899, prin punerea pietrei de temelie a Hotelului Movila, pe malul marii si a Bailor Movila, pe malul lacului Techirghiol, lua nastere Statiunea balneara Movila-Techirghiol prima statiune turistica a Dobrogei.
De-a lungul unui secol, pamantul dintre Lacul Techirghiol si Marea Neagra, sub numele de Movila Techirghiol, Carmen Sylva, Vasile Roaita sau Eforie, a trait perioade mai bune sau mai rele.
Desi forma peninsulara a localitatii ar fi oferit omului stravechi conditii bune de aparare si siguranta, nu s-au gasit asezari omenesti stravechi, ci numai cateva nise de inhumatie, aparute la sapaturile de langa hotelul "Popovici"(1953).
Pe de alta parte, la jumatate de km spre sudul localitatii Eforie, exista izvoare de apa potabila care au permis conditii bune pentru viata, astfel ca s-au gasit aici trei vetre intinse de asezari stravechi: Tuzla Mica, Tuzla Mare si Cainaci. Pe aceste locuri au fost descoperite urme de viata materiala traco-getica si daco-romana, care se prelungeste spre timpurile noastre, cu o vietuire crestina.
Peste asezarile geto-romanilor, asezari romanesti, mai tarziu, au venit si s-au stabilit turco-tatarii si alte populatii in migratie.
Dupa razboiul din 1877-1878, dominatia otomana a fost inlaturata din aceste locuri; teritoriul dintre Dunare si Marea Neagra intrand in componenta Romaniei. Statul roman a donat terenul de pe litoral, dupa 1878, marelui patriot roman Mihail Kogalniceanu, drept recompensa pentru meritele sale dovedite in timpul revolutiei de la 1848 si in timpul razboiului din 1877 - 1878, in urma caruia ni s-a recunoscut dreptul stramosesc asupra Dobrogei.
Cu timpul, Mihail Kogalniceanu defalca din aceasta intindere mare de pamant o mare parte si o restituie statului, care a improprietarit si colonizat aceste terenuri cu romani din Oltenia, iar restui va ramane urmasilor sai de dupa anul 1894, anul mortii marelui patriot. Urmasii lui Mihail Kogalniceanu au vandut pamantul mostenit lui loan Movila, boier din Moldova, urmas al familiilor istorice moldovene din secolul XVI.
El a luat hotararea de a intemeia pe mosia cumparata, o statiune balneara intre plaja marii si lac, in 1899.